جهاد یکی از بزرگترین فرایض دینی است که هنگام تجاوز بیگانه، برندهترین سلاح علیه متجاوز بهحساب میآید. با تأسیس سلسلهی قاجار، روسیه بر اساس سیاست توسعهطلبی خود، با تکیه بر وصیتنامهی جعلی منسوب به پطر کبیر، جهت دستیابی به آبهای گرم و آزاد دریای عمان و خلیج فارس حملات گستردهای را به ایران آغاز کرد و بخشی از زرخیزترین اراضی را از ایران جدا نمود. علمای عصر از جمله میرزای قمی بنا به وظیفهی دینی خود و درخواست حاکمیت وقت علیه روسها اعلان جهاد داده و دفاع را بر همه واجب دانستند و کشتهشدگان جنگ را شهید بهحساب آوردند. دراین مقاله، ضمن بررسی چگونگی جنگ ایران و روسیه و شرایط سیاسی ـ اجتماعی عصر میرزای قمی و نقش او در بسیج مردم، به فتاوای جهادی او را در رابطه با ضرورت دفاع، کشتهشدگان جنگ، غنایم، فرار در میدان نبرد، همکاری با دشمن و بغاة پرداخته شده و با فتاوای جهادی امام خمینی مورد مقایسه قرار گرفته است.
دهقاننژاد, مرتضی, اللهیاری, فریدون, & قریشیکرین, سید حسن. (1387). جهاد و دفاع از دیدگاه میرزای قمی و مقایسهی آن با آرای فقهی امام خمینی. سیاست دفاعی, 16(63), -.
MLA
مرتضی دهقاننژاد; فریدون اللهیاری; سید حسن قریشیکرین. "جهاد و دفاع از دیدگاه میرزای قمی و مقایسهی آن با آرای فقهی امام خمینی". سیاست دفاعی, 16, 63, 1387, -.
HARVARD
دهقاننژاد, مرتضی, اللهیاری, فریدون, قریشیکرین, سید حسن. (1387). 'جهاد و دفاع از دیدگاه میرزای قمی و مقایسهی آن با آرای فقهی امام خمینی', سیاست دفاعی, 16(63), pp. -.
VANCOUVER
دهقاننژاد, مرتضی, اللهیاری, فریدون, قریشیکرین, سید حسن. جهاد و دفاع از دیدگاه میرزای قمی و مقایسهی آن با آرای فقهی امام خمینی. سیاست دفاعی, 1387; 16(63): -.