1
رشت، جاده تهران، مجتمع دانشگاه گیلان، دانشکده علوم انسانی، گروه مدیریت.
2
دانشگاه گیلان
چکیده
امروزه با نفوذ شبکههای اجتماعی مبتنی بر اینترنت در زندگی انسانها، بسیاری از جنبههای زندگی بشر تحت تأثیر قرار گرفته است. این شبکهها علاوه بر بهوجود آوردن فرصتهایی که قبلاً وجود نداشتهاند، تهدیدات و مشکلات فراوانی را بر علیه کاربران خود نیز بهوجود آوردهاند؛ بهگونهای که این تهدیدات از طرفی بهواسطهی سایر کاربران این شبکهها و از طرف دیگر، از جانب دولتها و نهادهای وابسته به دولتهای متخاصم بر کاربران تحمیل میشوند. بدین ترتیب، گستردگی کاربری از شبکههای اجتماعی مبتنی بر فضای مجازی نباید ما را از بررسی تهدیدات بالقوهی اینگونه فضاها غافل گرداند. بنابراین، مقالهی حاضر به شناسایی و اولویتبندی این تهدیدات در عرصهی امنیت ملی پرداخته است.
این مقاله با بررسی ادبیات و پیشینهی تحقیق و شناسایی انواع تهدیداتی که از سوی دولتها و نهادهای وابسته به دولتهای متخاصم بر کاربران تحمیل میشوند، این تهدیدات و معیارهای ارزیابی آنها را از نظر خبرگان با استفاده از تکنیک AHP اولویتبندی کرده است. بعد از این مرحله، با استفاده از روش تحلیل سلسلهمراتبی، تهدیدات را با توجه به معیارها اولویتبندی نمودیم.
نتایج نشان داد که اهمیت معیارهای انتخاب تهدیدات بهصورت پیچیدگی تهدید با رتبهی اول، سرعت شیوع تهدید با رتبهی دوم، مدت تهدید با رتبهی سوم و وسعت و دامنهی تهدید با رتبهی چهارم میباشد. تهدیدات نیز به ترتیب اهمیت عبارتاند از آشوبهای خیابانی، اختلافات قومی و منطقهای، ترور فرهنگی، شایعهپراکنی، رصد اطلاعاتی جامعه و ویروس پراکنی. در پایان پیشنهادهایی برای سیاستگذاران حوزهی فناوری اطلاعات و ارتباطات کشور ارائه گردید.