بزرگراه بسیج - سه راه تختی - بلوار هجرت - میدان شهید مطهری - میدان شهید باکری - خیابان شهید صفوی ستاد نزسا
چکیده
روند تحولات سیاسی، امنیتی منطقهی غربآسیا (خاورمیانه) حاکی از افزایش نقش و نفوذ بازیگران غیردولتی است. بازیگران غیردولتی، جریانها، سازمانها و احزاب فراملی هستند که بر اساس ایدئولوژی (مذهبی یا سیاسی) خاصی بهوجود آمدهاند و دارای ساختارهای سیاسی، اجتماعی، فرهنگی، اقتصادی و به احتمال زیاد نظامی و امنیتی هستند. برخی از این بازیگران توانستهاند در قامت نیروهای شبهملی یا شبهدولتی عرض اندام کنند، بهصورتی که سایر بازیگران دولتی و قدرتهای منطقه و بینالمللی، در تنظیم روابط سیاسی و اتخاذ راهبردها و تاکتیکهای خود، ناچار از پذیرش نقش و نفوذ این قبیل بازیگران هستند. جنبش حزبالله لبنان نیز بازیگری غیردولتی است که از ابتدای تأسیس خود تاکنون، توانسته است روند رو به رشد خود را به خوبی طی کند و به یکی از تأثیرگذارترین بازیگران غیردولتی در منطقه تبدیل شود.
بنابراین، این مقاله با استفاده از روش توصیفی– تحلیلی، روند تأثیر و نقش جمهوری اسلامی ایران بر امنیت منطقه و توسعهیافتگی حزبالله لبنان را از بدو تأسیس تا پایان سال 2014 مورد بررسی قرار داده است. یافتههای این پژوهش مؤید این واقعیت است که حزبالله با هدایت و جهتگیری از سیاستهای جمهوری اسلامی ایران در منطقه از یک بازیگر محلی با ضریب نفوذ کم به یک قدرت تأثیرگذار ملی و منطقهای با ضریب نفوذ و تأثیر بالا تبدیل شده است. همچنین با توجه به اینکه حزبالله بخشی از محور مقاومت ضدصهیونیستی است، میتوان آن را بهعنوان «بخشی از یک قدرت بینالمللی» در نظر گرفت.
عراقی, عبدالله. (1394). نقش جزبالله لبنان در امنیت منطقهی غربآسیا (خاورمیانه) با تأکید بر حمایت و پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران. سیاست دفاعی, 24(93), -.
MLA
عبدالله عراقی. "نقش جزبالله لبنان در امنیت منطقهی غربآسیا (خاورمیانه) با تأکید بر حمایت و پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران", سیاست دفاعی, 24, 93, 1394, -.
HARVARD
عراقی, عبدالله. (1394). 'نقش جزبالله لبنان در امنیت منطقهی غربآسیا (خاورمیانه) با تأکید بر حمایت و پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران', سیاست دفاعی, 24(93), pp. -.
VANCOUVER
عراقی, عبدالله. نقش جزبالله لبنان در امنیت منطقهی غربآسیا (خاورمیانه) با تأکید بر حمایت و پشتیبانی جمهوری اسلامی ایران. سیاست دفاعی, 1394; 24(93): -.