عوامل مؤثر بر تحولات اخیر خاورمیانه را میتوان از زوایای متعددی مورد توجه قرار داد؛ بهصورتی که میتوان به عوامل ساختاری جهانی در چارچوب فشارهای بینالمللی برای همسانسازی این کشورها و نقش انقلاب اسلامی به متغیرهای داخلی در چارچوب شکافها و اختلافات جمعیتی، قومی و مذهبی توجه داشت. در این پژوهش سعی میشود تا متغیرهای فوق در کشورهای تونس، مصر، لیبی و یمن مورد توجه قرار گیرد. در واقع، این مقاله در پی پاسخگویی به این سؤال است که مهمترین متغیرهای تأثیرگذار بر تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا کدامند؟ پژوهش حاضر تلاش میکند تا در چارچوب یکی از رهیافتهای نظری چندعاملی انقلاب، به تبیین روشمند علل و عوامل این تحولات بپردازند. پاسخ موقت به این سؤال بهعنوان فرضیه آن است که مهمترین عوامل تأثیرگذار بر تحولات خاورمیانه و شمال آفریقا متغیرهای ملی شامل توسعهی وابسته، دولت سرکوبگر و شخصی، زوال اقتصادی، شکاف اقتصادی، شکاف مذهبی و قومی و شکاف سنی و جنسی و متغیرهای بینالمللی شامل نفوذپذیری در برابر تبلیغات رسانهای، نقش سازمان ملل متحد و ایالات متحده آمریکا در فرایند افزایش فشار و تأثیرپذیری از انقلاب اسلامی هستند.
دهقانی فیروز آبادی, سید جلال, & محسنی, سجاد. (1391). علل و عوامل بیداری اسلامی در خاورمیانه و شمال آفریقا (مطالعهی موردی تونس، مصر، لیبی و یمن). سیاست دفاعی, 20(80), -.
MLA
سید جلال دهقانی فیروز آبادی; سجاد محسنی. "علل و عوامل بیداری اسلامی در خاورمیانه و شمال آفریقا (مطالعهی موردی تونس، مصر، لیبی و یمن)", سیاست دفاعی, 20, 80, 1391, -.
HARVARD
دهقانی فیروز آبادی, سید جلال, محسنی, سجاد. (1391). 'علل و عوامل بیداری اسلامی در خاورمیانه و شمال آفریقا (مطالعهی موردی تونس، مصر، لیبی و یمن)', سیاست دفاعی, 20(80), pp. -.
VANCOUVER
دهقانی فیروز آبادی, سید جلال, محسنی, سجاد. علل و عوامل بیداری اسلامی در خاورمیانه و شمال آفریقا (مطالعهی موردی تونس، مصر، لیبی و یمن). سیاست دفاعی, 1391; 20(80): -.